Šiais metais sukanka 90 metų, kai netoli Pajurgiškės kaimo (N.Daugėliškio sen.) nusileido garsių Gordon Bennett oro balionų lenktynių dalyviai, amerikiečiai Thomas G. W. Settle ir Winfield Bushnell. 1932 m. rugsėjo 25 d. pakilę iš Baselio Šveicarijoje, jie per 41 val. 20 min. nuskrido 1550 km ir pasiekė tų metų varžybų rekordą. 

Idėja paminėti ir įprasminti šį įvykį kilo Daugėliškio krašto bendruomenei ir Oreivystės centrui. Ji buvo aptarta rajono savivaldybėje dar 2020 m. kartu su Oreivystės centro vadovu Romualdu Bakanausku, oreiviais Aurimu Vengriu ir Giedriumi Leškevičiumi. Jie išreiškė susidomėjimą ir palaikymą. „Tai svarbus pasaulinės reikšmės įvykis, paženklinęs ir Lietuvos istoriją. Juk tuomet rugsėjo 27 d. Lietuvoje nusileidęs  pirmasis dujinis oro balionas, atnešė sėkmę amerikiečių pilotams“,- akcentavo Romualdas Bakanauskas.

Rugsėjo 24 d. (šeštadienį) bus paminėtas šio įvykio 90-metis. Organizuojant renginį, vyks teatralizuotas pasirodymas, atkursiantis šio įvykio seką. Bus organizuojamos įvairios veiklos, muzikiniai pasirodymai, ir, žinoma - stacionarus skraidymas oro balionu, kurį dovanos Oreivystės centras. Renginys vyks netoli Senojo Daugėliškio. Šiuo metu derinama konkreti vieta, kuri atitiktų planuojamų veiklų techninius reikalavimus.

Neseniai susirinkusiam Senojo Daugėliškio kaimo (anksčiau vadinamo “miesteliu”) aktyvui, buvo pristatytas Daugėliškio krašto bendruomenės projektas, numatomos jo veiklos. Projekto dėka taip pat bus atnaujintas kaimo informacinis stendas.

Šiuo metu bendruomenė surinko nemažai archyvinės medžiagos, liudininkų pasakojimų, kurie praturtins renginio scenarijų ir suguls į naują Daugėliškio krašto istorinio palikimo kraitį.

Žinoma, prieš tiek metų įvykęs ir primirštas įvykis, turės įvairių interpretacijų ir nuomonių, bet anot prof. Alfredo Bumblausko: „Kuo daugiau žinai, tuo didesnis nežinojimo laukas. Ypač kai atsiranda šiuolaikinis istorijos mokslas su naujais klausimais“. Todėl labai laukiame šio planuojamo renginio bendraminčių, partnerių, rėmėjų ir dalyvių. Renginio organizatoriai tikisi, kad atsiras kraštiečių, organizacijų ir verslininkų, kurie norės prisidėti prie šio renginio organizavimo ir garsinimo. Skambinkite tel. 865287466 arba rašykite el. paštu daugeliskio.bendruomene@gmail.com. Juk kiekvienas žinomas istorinis faktas ar liudijanti istorija bus svarbi įprasminant šį Daugėliškio krašto istorinį įvykį.

Džiugu, kad kraštietis, kraštotyrininkas Romutis Matkevičius pasidalino įžvalgomis ir liudininkų pasakojimais apie šį istorinį įvykį laikraštyje "Mūsų Igalina" https://www.mignalina.lt/2022/07/05/oro-balionas-virs-senojo-daugeliskio/

Gordon Bennett lenktynės yra seniausios ir prestižiškiausios oro balionų lenktynės pasaulyje, prasidėjusios 1906 m. Paryžiuje ir besitęsiančios iki šiol.

Daugėliškio krašto bendruomenės informacija

 

 

 

 

 

 

Patiko? Pasidalink!